Youtube-button Linkedin button Facebook icon Contact-button

STAAL EN RVS


STAAL EN RVS


Metaal

Staal, ijzerhoudende legeringen, RVS en titanium, maar ook goud, zilver, koper en messing zijn zeer goed te graveren en markeren met een laser. Bij het gebruik van een CO2 laser kunnen zeer mooie resultaten worden behaald indien gebruik wordt gemaakt van een speciale pasta die voor het laseren wordt aangebracht. 

Voor het bewerken van metalen wordt gebruik gemaakt van verschillende methoden:

  • Annealing of gloeien. Door het metaal (meestal roestvast staal) plaatselijk te verwarmen wordt het materiaal niet weggenomen, maar gaat het verkleuren. Deze verkleuring is permanent, maar niet voelbaar. Door het instellen van de temperatuur zal het metaal een bepaalde kleur krijgen. Annealing werkt ook op andere ijzerhoudende legeringen.
  • Lasergraveren. Bij het lasergraveren wordt een voelbare markering aangebracht op RVS, titanium en andere metalen. Hierdoor wordt materiaal verdampt en de kleur verandert.
  • Lasermarkeren. Bij het lasermarkeren wordt een oppervlakkige markering aangebracht op RVS en andere metalen. Deze markering is minder diep als bij het graveren, maar wel permanent. Door de geringere thermische belasting zal het metaal minder verkleuren, waardoor de markering helderder is
  • Lasersnijden. Metalen laten zich ook uitstekend snijden met een laser. Werd dit tot voor kort meestal gedaan met een CO2 laser, tegenwoordig gebeurt dit meestal met een fiberlaser. Door het hogere rendement van een fiberlaser kan sneller worden gesneden tegen gunstiger productiekosten. Bij het lasersnijden van metaal wordt gebruik gemaakt van een "Assist gas", meestal zuurstof of stikstof. Bij zuurstof wordt het verdampingsproces van het metaal versneld, maar is de snede minder mooi. Dit wordt dan ook vooral toegepast op objecten die nog verder bewerkt moeten worden (spuiten, lassen). Bij stikstof wordt het verdampingsproces van het metaal getemperd. Hierdoor is de snede zeer mooi, maar wordt wel langzamer gesneden.

Markeren met een fiberlaser biedt als voordeel dat er contrastrijke en gekleurde markeringen aangebracht kunnen worden op roestvast staal, dat er zeer fijn gedetailleerde beletteringen kunnen worden aangebracht op bijvoorbeeld relatiegeschenken en dat er zeer krasbestendige en permanente markeringen kunnen worden aangebracht op bijvoorbeeld machine onderdelen (serienummer, batchnummer, etc.)

SEI Laser levert een groot aantal lasersnijders en laser markeersystemen die bijzonder geschikt zijn voor het met laser graveren, markeren of snijden van metalen als staal, RVS, messing, koper, goud, zilver, titanium in diverse afmetingen en met diverse laservermogens.

 

Uw materiaal testen?

Klik hier