Youtube-button Linkedin button Facebook icon Contact-button
Yart Factory - SEI PaperOne 5000 laser (6)
  • 19 december 2019

Fijnmazig laserstansen voor extra papierbeleving

Yart Factory in Waalwijk is gespecialiseerd in laserstansen. Het bedrijf, dat deze maand 65 jaar bestaat, blinkt onder andere uit in bijzondere papierproducties. Voor de productie gebruikt het bedrijf, dat ook produceert voor zusterbedrijf Point to Paper, SEI laserstans machines geleverd door Tripa Converting Solutions.
Yart Factory had de wereldwijde primeur van de SEI PaperOne 5000, een machine die B2 formaat vellen kan laserstansen en rillen.


Complex

“We maken heel vaak complexe producties,” zegt eigenaar van Yart Factory en Point to Paper, Joep Hoffmans. “Het mooie is dat anderen het dan ook niet zomaar nadoen.”

De showroom staat vol met complexe uitgesneden vormen van papier, kunststof, hout of leer. Voor papieren nabewerking opereert het bedrijf onder de naam Point to Paper, een activiteit die op veel grafische beurzen is terug te vinden.

Yart Factory - SEI PaperOne 5000 laser (8)

RODE DRAAD

Yart Factory bestaat dit jaar 65 jaar. Het is de vader van Joep die in 1954 in de lederwaren industrie begon. Waalwijk was indertijd het centrum van de schoenenindustrie. De handel in lederwaren zoals ceintuurs brachten hem ertoe om kledingaccessoires zelf te stansen. “Stansen is altijd de rode draad in ons bedrijf geweest,” zegt Joep. “We hebben altijd vormen uit materialen gehaald.” 

Het bracht hen tot producten voor de hobby markt. De opkomst van de concurrentie uit China zorgde voor een koersverlegging van het bedrijf naar de grafische industrie onder de naam Point to Paper.

Yart Factory - SEI PaperOne 5000 laser (3)

ON THE FLY STANSEN

De fabriek is ondergebracht in Yart Factory. Het bedrijf produceert niet alleen voor de grafische industrie, maar ook voor de hobbymarkt en de groeiende homedeco markt.

Een mooi voorbeeld is een tafelblad waarin met laser een bedrijfslogo is gegraveerd.

De SEI PaperOne 5000 neemt in de fabriek een prominente positie in. De PaperOne 5000 is de ideale machine voor het “on the fly” digitaal laserstansen van brochures, commercieel drukwerk en vouwkarton verpakkingen. Dit houdt in dat de laserbewerking plaatsvindt tijdens het transport van de gedrukte vellen, zonder dat het transport hoeft te stoppen. Optioneel is het ook mogelijk om het materiaal rillen, voor bijvoorbeeld doosjes van vouwkarton of offertemappen. Hiermee kunnen kleine tot middelgrote oplages met een minimale personele bezetting worden uitgevoerd.

Niet alleen kan de PaperOne worden gebruikt ter vervanging van traditioneel stansen, maar de laser maakt het ook mogelijk om zeer gedetailleerde bewerkingen op het materiaal toe te passen. Door het gebruik van een 4-assige galvo techniek wordt op elk deel van het werkbereik een extreem kleine laserspot verkregen voor de hoogst mogelijke kwaliteit.


WAARDE TOEVOEGEN

“De zakelijke markt van reclamedrukwerk draait goed,” zo geeft Joep aan. Ook de verpakkingsmarkt levert interessante nieuwe kansen voor het bedrijf. Zo maakt Point of Paper speciale doosjes voor bijvoorbeeld de cosmetica-industrie. De SEI PaperOne stanst en rilt de doosjes uit kartonnen vellen op het B2 formaat tot 700 grams.

Op deze manier voegt Yart waarde toe aan de verpakking en gaat het vervalsingen tegen. Een mooi voorbeeld is een parfum kaartje voor Armani dat met de laserstans een unieke beleving geeft. De stansvorm is zeer gedetailleerd. “Dit kan praktisch niemand,” zegt Joep. Het valt ook op dat de laser geen verkleuring op het papier maakt. “De tijd van bruine randjes is voorbij,” zegt Joep. Richard de Bruijn van Tripa Converting Solutions vult aan: “Dat heeft te maken met de fijnheid van de laserstraal. Als de laserspot heel fijn is hoef je minder materiaal weg te halen en treedt er vrijwel geen verbranding meer op. 

SEI ontwikkelt alle lasersystemen in eigen huis en beschikt over een ongekende knowhow op het gebied van laser. Daar liggen jaren aan R&D aan ten grondslag en maakt het verschil met andere merken. Volgend jaar tijdens Drupa komt SEI met een machine die twee keer zo grote vellen aankan. Het gaat dan om het B1 formaat, dus 70 x 100 cm”.


Yart Factory - SEI PaperOne 5000 laser (2)

TOPKWALITEIT

Het zijn niet de kleinsten die de productie van Yart Factory inzetten. Joep: “wij werken veel met topdrukkerijen in Parijs. Frankrijk is voor ons een groot afzetgebied. Het is de kwaliteit die we leveren die maakt dat topmerken onze technologie inzetten om iets unieks te maken. Dat hebben we bereikt door jarenlang te zoeken naar de grenzen van wat mogelijk is. Dat is de reden dat wat wij maken er perfect uitziet.

Dit komt door een combinatie van goede machines en knowhow die we jarenlang hebben opgebouwd. Niets is standaard hier, alles is speciaal en vaak een uitdaging”. Een mooi voorbeeld zijn ook de speciale driedimensionale kerstkaarten die papierproducent Iggesund verstuurt. Ook die komen uit de fabriek van Yart Factory.


ZOEKTOCHT

Een goed bestand aanleveren is een vak op zich. Joep: ”dat is een van onze grootste uitdagingen. Het is heel wat anders om een druk klaar bestand te maken dan een bestand voor een gedetailleerde stansvorm te ontwerpen”.

Yart Factory en Point to Paper werken voor drukkerijen in heel Europa. In de meeste landen heeft het bedrijf agenten. Om de kwaliteit te leveren die klanten vragen is het belangrijk dat de leverancier van de lasersystemen perfecte lasersystemen en optimale ondersteuning biedt. Aan die hoge eisen voldoet de combinatie SEI Laser en Tripa Converting Solutions.

Door onze drive om te blijven innoveren gaat de zoektocht naar nieuwe mogelijkheden, uitdagingen en markten door.


Meer informatie over de SEI PaperOne 5000? Klik hier om contact met ons op te nemen.

Meer weten over Yart Factory? Klik hier om de website van Yart Factory te openen.

Eerdere nieuwsitems