Youtube-button Linkedin button Facebook icon Contact-button
Vila Etiketten 2
  • 24 januari 2018

Vila Etiketten neemt SEI LabelMaster in gebruik

Vila Etiketten in Breda ziet een explosieve groei in digitaal geproduceerde etiketten met kleine oplages. Reden voor het bedrijf om te investeren in variabel snijden. Vila Etiketten, dat onderdeel is van de internationaal opererende Optimum Group, koos voor de SEI labelmaster die geleverd werd door Tripa Converting Solutions in Vianen.


Vila Etiketten


Meer orders

Directeur en mede-eigenaar van Vila Etiketten is Robbert Vugts. Hij kwam bij het bedrijf in 1999 en zag, samen met compagnon Ton Reichardt, al snel de voordelen van digitaal produceren van etiketten. Nu is ruim tachtig procent van de productie digitaal.

Vugts: “Het aantal orders neemt toe en de oplage wordt kleiner, dat merken wij dagelijks. We drukken dus steeds meer digitaal.”

Het aantal kleinere orders, online besteld, neemt de laatste jaren sterk toe. Het zijn de digitale druktechnieken en variabele afwerking die een nieuwe markt openen voor particulieren en kleine bedrijven. Stickers in deze kleine oplagen waren voor deze doelgroep tot voor kort niet te koop. Het is de digitalisering in productie en afzet waardoor het nu wel mogelijk is, een betaalbaar product aan te bieden.


 Digitale nabewerking

Vila werkt per dag gemiddeld 250 orders per dag af met miljoenen etiketten. Door automatisering lopen de bestellingen soepel door de productie. “Het aantal orders is in één jaar verdubbeld,” zegt Robbert Vugts. “Het blijft groeien, vergeet niet dat een order ook uit verschillende soorten kan bestaan. De logistiek is dan ook een uitdaging, maar daar maakt onze it-afdeling ook weer verbeteringsslagen”.


De onstuimige groei is de reden dat Vila op zoek ging naar een nabewerkingstechniek die aansluit bij de digitale productie van de etiketten. “We kijken al vijftien jaar op beurzen naar digitale afwerking. Maar steeds bleek dat of het te langzaam was, of dat niet alle producten erop konden, tot we via Tripa Converting Solutions bij SEI Laser terecht kwamen.”


De testdag bij de Italiaanse fabriek van SEI Laser in Bergamo gaf de doorslag. Vugts: “We stuurden er 4.000 lengtemeters naar toe, met allerhande jobs door elkaar en dat verwerkte de Labelmaster feilloos.”


Vila Etiketten 6


Korte omsteltijd

Nu de machine er staat is Robbert Vugts er heel goed over te spreken. Met name de korte omsteltijd en de verwerking van vele kleine orders achter elkaar, noemt hij een groot voordeel. “Op dit moment is snelheid minder belangrijk dan de korte omsteltijd,” legt hij uit. “Met de conventionele methode waren we vijftien minuten bezig om een stansblik te wisselen en in te stellen. In die tijd heeft de nieuwe machine de run al klaar. Nu moet je alleen maar de slitbanen veranderen en ben je in vijf minuten klaar.


De SEI Labelmaster krijgt alle orders na elkaar op de rol aangeleverd. In de barcode tussen de jobs zitten alle gegevens van de volgende order en de lasersnijder weet direct wat hij moet doen.


Specialist

De machine kan alle voorkomende materialen aan behalve PE (poly-ethyleen). De afwerklijn werd geleverd door Tripa Converting Solutions in Vianen. Managing Director van deze Benelux vertegenwoordiger van het Italiaanse merk SEI Laser is Richard de Bruijn. “SEI is een specialist die al meer dan 30 jaar industriële lasersystemen maakt voor diverse marktsegmenten, waaronder kunststofverwerking, textiel, papier, packaging en flexible packaging. De SEI Labelmaster is het beste wat op dit gebied op de markt te vinden is.”


Groei

De etikettenmarkt groeit nog steeds door. Dat komt doordat het grootste gedeelte van de markt food gerelateerd is. Vugts: “De bevolking groeit en het aantal verpakkingen per productgroep blijft groeien. Dat is al heel lang aan de gang. Het aantal variaties in verpakkingen blijft toenemen. Daar komt de steeds veranderende wetgeving bij. Er moet steeds meer en andere informatie op een verpakking. Ook speelt de digitalisering van de supermarkt een grote rol. Supermarkten zijn in staat om in enkele dagen een heel assortiment te wijzigen als het bijvoorbeeld ineens mooi weer wordt.”


Samenwerking

De samenwerking met Tripa Converting Solutions bevalt Robbert Vugts prima. “Voor een nieuwe leverancier is het moeilijk om bij ons binnen te komen. We zijn heel trouw aan onze bestaande leveranciers. Tripa Converting Solutions heeft met SEI de zaken goed voor elkaar en ze hebben een uitstekende prestatie geleverd, waarnaast ook nog eens een goede begeleiding bij de installatie. Knap gedaan,” zo besluit Robbert Vugts.


Het hele artikel nog eens nalezen? Klik dan hier!


Meer weten over de mogelijkheden voor uw bedrijf? Laat hier uw gegevens achter en wij nemen contact op!


Eerdere nieuwsitems